על בחירת פסיכולוג ושיטת טיפול
החלטתי לעבור טיפול. איך מתחילים?
לאחר לבטים רבים החלטת סוף סוף שהקשיים מהם אתה או את סובלים מצריכים עזרה מפסיכולוג קליני. אין ספק שהחלטה כזו היתה קשה וכרוכה בוויתור על השאיפה ועל האשליה כי ניתן לפתור הכול בכוחות עצמך. זו אינה חולשה ולא בושה אלא מודעות פשוטה כי כך צריך. כשם שאינך יכול לתקן את מכוניתך לבדך כך אינך יכול לתקן את גופך או את נפשך במצבים מורכבים הדורשים מומחה לדבר. אומרים שמחצית מהטיפול נעשית שעה שמגיעים להכרה בצורך בטיפול והמחצית השניה נעשית ברגע שהכרה זו ממומשת בפועל.
ישנם המבררים דרך חברים, ישנם שמבקשים המלצה מרופא המשפחה וישנם הפונים דרך פרסום כמו באינטרנט. כל אחת משיטות אלו בעלת יתרונות וחסרונות. בדר"כ המטפלים אליהם ניתן לסמוך יהיו פסיכולוגים קליניים, פסיכיאטרים ועובדים סוציאליים בעלי הכשרה בפסיכותרפיה. צריך לדעת כי הרבה שרלטנים מסתתרים תחת כובעים של "פסיכותרפיסטים" מבלי שתדע האם למדו במכון מוכר ובעל ערך, אחרים משתמשים בשמות כמו "מומחים לדמיון מודרך" "מומחים לפתרון חלומות" או כל מיני "שיטות" פסוידו-אלטרנטיביות בעלות שמות שונים המתקשרים לנפש ולמוח. יתכן ששיטות אלו יעילות במקרים מסוימים אך במידה ואין הם פסיכולוגים קליניים, פסיכיאטרים או עו"סים קליניים עדיף שתזהרו. הדבר משול למי שלמד לטגן חביתה ומכריז על עצמו טבח (שף) מדופלם.
החשוב מכל, רק אתם תקבעו לבסוף למי לפנות ועם מי תצאו למסע הזה. כדאי להחליט סופית רק לאחר פגישה אישית עם המטפל או המטפלת העתידיים שבחרתם. המלצתי אליך היא - לאחר ששמעת את ההצעות השונות מאנשים שונים ועל מנת לא להתאכזב בהמשך, הקשב או הקשיבי בדממה לקול הפנימי ולאינטואיציה שלך ורק מתוכם תעלה התשובה לבחירת המטפל הנכון והמתאים ביותר עבורך.
האם כדאי לפנות למטפל או למטפלת? או האם כדאי לפנות למטפל מבוגר ועתיר ניסיון או אולי דווקא למטפל צעיר?
התאוריה האנליטית תומכת בדעה כי אין הבדל בין מטפלת למטפל מאחר והם עברו טיפול אישי מעמיק ויכולים לנטרל או לשלוט בכל אותם חלקים אשר עלולים להפריע לטיפול. הניסיון הקליני מראה כי העניין מורכב יותר. לדוגמא: אישה המתלבטת ב"ענייני נשים" מעדיפה לשוחח בנושאים אלו עם אישה שלדעתה תבין אותה הרבה יותר טוב וגם תסייע לה בקשייה או פחדיה הקשורים לגברים.
דוגמא נוספת: גבר נאה ושרמנטי מעדיף מטפלת כיוון שהוא בטוח ביכולתו להרשים אותה או "לפתות" אותה באופן שלא באמת יגיע לברור מעמיק של בעיותיו. לגבר כזה עדיף לטובתו כמובן מטפל גבר, אך גם אם המטפלת שבחר טובה ומנוסה בוודאי שתדע לנהל את התהליך בצורה הולמת ולא תיפול ל"מלכודות" י
הילדותיות שלו.
לגבי השאלה השנייה – (מטפל מנוסה או צעיר). לדעתי, מטפל טוב הוא כזה בין שהוא צעיר או מבוגר, בין שהוא משופע בתארים או לא. מטפל טוב ניכר קודם כל ברצונו הכן לעזור כחלק מאישיותו ללא קשר לקידום מקצועי או לרווח אישי. על המטופל לברר לעצמו ככל האפשר מול מי הוא יושב או עם מי הוא מדבר בטלפון . לאחר שבחן את הדברים כמיטב יכולתו עליו להחליט אם בכוונתו להיכנס ל"ברית טיפולית" עם המטפל\ת שבחר ולהיכנס לתהליך הטיפולי מתוך נכונות מלאה. לעתים עדיף מטפל טוב (כהגדרתנו) מבוגר ומנוסה ולעתים עדיף מטפל טוב צעיר ופחות מנוסה. הדבר תלוי בכל מקרה ומורכב מדי מכדי שנקבע כללים נוקשים לכך.
איזו שיטת טיפול עדיפה ביותר עבורי?
מחקרים שעסקו בנושא שיטות טיפול השונות הראו כי אין בעצם כל הבדל מהותי בין רמות היעילות של השיטות השונות. מה שקובע בסופו של דבר הוא המטפל הספציפי אותו אתם בוחרים ובמידה ואתם מאמינים בו אין חשיבות מיוחדת לשיטת טיפולו אלא לקשר המתהווה ביניכם ולמידת האמונה של המטפל בשיטתו (אני מדגיש, של המטפל לא של המטופל,,,).
ישנן כיום שיטות "חדשות" המשווקות כביכול כל טוב למטופלים פוטנציאליים כאשר בעצם אלו הן לרוב טכניקות נושנות בלבוש מודרני במקרה הטוב או טכניקות שאין בהן דבר מועיל במקרים אחרים. לכן, חשוב להדגיש למי אתם הולכים ואיך אתם מתרשמים מן המטפל כאדם אליו אתם אמורים להיפתח ולחשוף את כל חולשותיכם.
מנגד ישנן בעיות שטיפול ספציפי מתאים להם יותר, למשל כאשר קיים גורם זמן (לדוגמה פוביית טיסה אצל אדם שחייב לטוס בעוד חודש-חודשיים לחו"ל). מובן שכאן יש צורך בטיפול ממוקד ומהיר.
בנוסף לכך אישיותו של המטופל יכולה להגדיל את הסתברות התאמתו לשיטה טיפולית מסוימת. מניסיוני למדתי כי מטופלים שבאופיים זהירים ובעלי העדפה למוכר ולידוע מעדיפים שיטות טיפול יותר שמרניות החוקרות את עברם וילדותם. מטופלים שאינם חוששים לחשוף את פגמיהם וחולשותיהם בקלות יחסית יעדיפו גישה יצירתית ובעלת מעוף, אחרים מפיקים תועלת מגישה ישירה שמפתיעה אותם בשינויים ברורים המוצעים להם. מטופלים אקטיביים המעדיפים "פחות דיבורים ויותר עשייה" נוטים יותר לטיפול פרקטי עם פחות "נבירה" בעבר ובעתיד. אנשים כאלה יהנו מטיפול יישומי והתנהגותי.
מובן שכל אדם מורכב הרבה יותר מכפי שהעליתי כאן בצורה סכימטית ותמציתית. בכל מקרה אם החלטת לעזור לעצמך חשוב ליישם החלטה זו מהר וללא תירוצים... בהצלחה!
(למעונינים - ניתן לקרוא מאמר מקיף יותר בנושא בחלון "מאמרים").
Copyright © 2025 All Rights Reserved